Brädspel med tärning

Brädspel är en gemensam benämning på olika sorters bordsspel där två eller fler deltagare spelar tillsammans på samma spelplan eller bräde. Vi kan ofta benämna brädspel som sällskapsspel och slumpen spelar ofta en stor roll i dessa spel. Brädspel är ett väldigt gammalt påhitt men har utvecklats genom åren.I dagens brädspel kan vi ofta hitta komplement till spelplanen såsom till exempel kort, det är ofta även tärningar involverade. Ett av de största brädspelen som i grunden kom till Sverige under vikingatiden är backgammon. Backgammon spelas med hjälp av flera brickor och framförallt är man beroende av två tärningar.

Backgammon

Backgammon går ut på att flytta runt sina spelpjäser som är antingen svarta eller vita. Spelarna turas om att slå tärningarna och beroende på vad de visar flyttas brickorna runt på brädet ett visst antal steg. Spelarna slår inför varje omgång och det innebär att tärningarna spelar en avgörande roll i spelet.Tärningarna har på senare tid fått en betydande roll i våra brädspel och vi alla kan nog rabbla upp spel där vi använder oss av dessa. Tärningar är ett moment där slumpen avgör och det är omöjligt att träna på att slå på rätt sätt. Det är just det som är tjusningen med dessa spel.Vill du köpa ett riktigt fint Backgammonspel så kan du göra det till exempel hos royal design.

Monopol

En familjeklassiker som vi alla känner igen är Monopol. I Monopol slår man tärningar för att flytta sina spelpjäser på en fyrkantig spelplan för att försöka hamna på de gatorna man vill köpa. Här spelar också låtsaspengar en viktig roll för att kunna köpa gator men utan tärningen kan spelet inte fortgå.Ytterligare ett spel som spelas med tärningar och som lockar spelare i alla åldrar är Fia med knuff, ett klassiskt brädspel där det går att spela upp till fyra spelare samtidigt. Spelet går ut på att flytta alla sina spelpjäser runt banan och slutligen in i boet. Tärningarna har även här en betydande roll.