Brädspel med spelkort

De flesta brädspel har på något sätt kort med i reglerna men sällan som huvudsaklig ingrediens. Ett exempel är klassikernas klassiker, Monopol, där det finns chanskort. De är dock bara en krydda och större delen av spelet sker på brädan. Det finns också många exempel på kortspel där man spelar på till exempel ett bord med ett spelplansliknande upplägg men där det inte finns någon faktisk spelplan. Några exempel på det är Cards against humanity, Exploding Kittens och trollkarlsspelet Magic the Gathering. Även om alla dessa spel är roliga är det inte dessa vi ska fokusera på här utan det är kombinationen som är intressant.

Junta

Ett av de roligaste spelen som på riktigt kombinerar kort med en spelplan är spelet Junta. Det är ett spel där du tar dig an att försöka styra en fiktiv sydamerikansk bananrepublik. Detta görs antingen tillsammans med dina medspelare men mer ofta i konkurrens med dem. Spelet går ut på att du med hjälp av dina kort på hand antingen ska se till att bli framröstad till president, alternativt bygga dig en styrkeposition utifrån vilken du antingen kan mörda presidenten eller starta en kupp. Vinner gör den som vid spelets slut har mest pengar på sitt schweiziska bankkonto. Var bara beredd på att gå ifrån spelet som ovänner.

Settlers of Catan

Ett annat riktigt kul brädspel som kombinerar spelkort med en spelplan är Settlers of Catan. Här ska spelarna bygga upp varsin koloni på den fiktiva ön Catan. Korten avgör vilken typ av resurser du har att göra med och de kan också göra så att du kan köpa trupper eller annan utveckling. Settlers of Catan är ett spel som har blivit så pass populärt (över 22 miljoner spel sålda på 30 olika språk) att det finns en stor marknad för hemgjorda modifikationer av det. Utöver de fyra officiella expansionerna som finns att köpa finns det alltså också hundratals hemsnickrade varianter att testa.