Övriga spel

Brädspel med spelkort

De flesta brädspel har på något sätt kort med i reglerna men sällan som huvudsaklig ingrediens. Ett exempel är klassikernas klassiker, Monopol, där det finns chanskort. De är dock bara en krydda och större delen av spelet sker på brädan. Det finns också många exempel på kortspel där man spelar på till exempel ett bord med ett spelplansliknande upplägg men där det inte finns någon faktisk spelplan. Några exempel på det är Cards against humanity, Exploding Kittens och trollkarlsspelet Magic the Gathering. Även om alla dessa spel är roliga är det inte dessa vi ska fokusera på här utan det är kombinationen som är intressant.

Junta

Ett av de roligaste spelen som på riktigt kombinerar kort med en spelplan är spelet Junta. Det är ett spel där du tar dig an att försöka styra en fiktiv sydamerikansk bananrepublik. Detta görs antingen tillsammans med dina medspelare men mer ofta i konkurrens med dem. Spelet går ut på att du med hjälp av dina kort på hand antingen ska se till att bli framröstad till president, alternativt bygga dig en styrkeposition utifrån vilken du antingen kan mörda presidenten eller starta en kupp. Vinner gör den som vid spelets slut har mest pengar på sitt schweiziska bankkonto. Var bara beredd på att gå ifrån spelet som ovänner.

Settlers of Catan

Ett annat riktigt kul brädspel som kombinerar spelkort med en spelplan är Settlers of Catan. Här ska spelarna bygga upp varsin koloni på den fiktiva ön Catan. Korten avgör vilken typ av resurser du har att göra med och de kan också göra så att du kan köpa trupper eller annan utveckling. Settlers of Catan är ett spel som har blivit så pass populärt (över 22 miljoner spel sålda på 30 olika språk) att det finns en stor marknad för hemgjorda modifikationer av det. Utöver de fyra officiella expansionerna som finns att köpa finns det alltså också hundratals hemsnickrade varianter att testa.

Brädspel med tärning

Brädspel är en gemensam benämning på olika sorters bordsspel där två eller fler deltagare spelar tillsammans på samma spelplan eller bräde. Vi kan ofta benämna brädspel som sällskapsspel och slumpen spelar ofta en stor roll i dessa spel. Brädspel är ett väldigt gammalt påhitt men har utvecklats genom åren.

I dagens brädspel kan vi ofta hitta komplement till spelplanen såsom till exempel kort, det är ofta även tärningar involverade. Ett av de största brädspelen som i grunden kom till Sverige under vikingatiden är backgammon. Backgammon spelas med hjälp av flera brickor och framförallt är man beroende av två tärningar.

Backgammon

Backgammon går ut på att flytta runt sina spelpjäser som är antingen svarta eller vita. Spelarna turas om att slå tärningarna och beroende på vad de visar flyttas brickorna runt på brädet ett visst antal steg. Spelarna slår inför varje omgång och det innebär att tärningarna spelar en avgörande roll i spelet.

Tärningarna har på senare tid fått en betydande roll i våra brädspel och vi alla kan nog rabbla upp spel där vi använder oss av dessa. Tärningar är ett moment där slumpen avgör och det är omöjligt att träna på att slå på rätt sätt. Det är just det som är tjusningen med dessa spel.

Vill du köpa ett riktigt fint Backgammonspel så kan du göra det till exempel hos royal design.

Monopol

En familjeklassiker som vi alla känner igen är Monopol. I Monopol slår man tärningar för att flytta sina spelpjäser på en fyrkantig spelplan för att försöka hamna på de gatorna man vill köpa. Här spelar också låtsaspengar en viktig roll för att kunna köpa gator men utan tärningen kan spelet inte fortgå.

Ytterligare ett spel som spelas med tärningar och som lockar spelare i alla åldrar är Fia med knuff, ett klassiskt brädspel där det går att spela upp till fyra spelare samtidigt. Spelet går ut på att flytta alla sina spelpjäser runt banan och slutligen in i boet. Tärningarna har även här en betydande roll.